Alle eiwitten die we binnen krijgen worden in je lijf uit elkaar gehaald tot aminozuren. Daarmee gaat je lijf weer nieuwe eiwitten bouwen. Om weer een nieuw bouwwerk te maken heb je 22 aminozuren nodig. Acht aminozuren kan je lichaam zelf niet aanmaken en die hebben we nodig uit de voeding. Die acht Aminozuren die je lichaam zelf niet kan aanmaken noemen ze daarom: essentiële aminozuren.

Vaak wordt er gezegd dat ei, vis en vlees een hoge biologische waarde (complete eiwitten) hebben. Dat wil zeggen dat het product dus veel essentiële aminozuren bevat. Er wordt ook gezegd dat fruit en groente een lage biologische waarde (incomplete eiwitten) hebben. Dit is ONTERECHT! WAAROM? Het draait om de aminozuren, deze worden gemaakt door de stikstof uit de lucht om te zetten. En het grappige is dat alleen planten deze eigenschap hebben om stikstof uit de lucht op te nemen en om te zetten in aminozuren.

CONCLUSIE: Wij moeten dus planten eten (of plantenetende dieren) om die aminozuren binnen te krijgen. Dus wanneer je je aminozuren uit dierlijke producten haalt,  zijn het dus indirect de essentiële aminozuren met de oorsprong PLANTAARDIG. Dieren eten dus planten. Dieren bouwen daarmee hun spieren. Wij eten die spieren. Indirect eet je dus planten en eiwitten UIT PLANTEN als je de spiervezels van dieren eet. En wat erover blijft is een eiwit met veel schadelijke stoffen, verzadigde vetten en dioxines. En het is zonde want al het goede van de planten, vezels en antioxidanten gebruiken de dieren zelf. Het grote nadeel ook aan dierlijke eiwitten (en met name de bewerkte soorten zoals ham, hamburgers, schouderham en knakworsten is dat het gepaard gaat met een grote hoeveelheid vet, hormonen en antibiotica.

Bij de afbraak van die dierlijke eiwitten komen zuren vrij die door je lichaam gelijk geneutraliseerd worden. En daar (is onder andere) CALIUM voor nodig wat wordt onttrokken uit onze botten. Dierlijke eiwitten zijn dus een aanslag op de kalkvoorraad en dat zie je ook terug in het feit dat grote vleeseters vaak een verhoogd risico op osteoporose hebben (plantaardige eiwitten helpen zuuroverschotten weer te neutraliseren). Alle acht essentiële aminozuren vind je in overvloed in AL het bladgroen en fruit. Het klopt dat ze in een andere verhouding zijn dan je lichaam ze nodig heeft. Maar nu is het lichaam zo knap dat als eiwitten binnen komen ze ALTIJD eerst worden losgeknipt in losse aminozuren en vervolgens weer gemaakt worden tot volwaardige eiwitten.

Je lichaam kan dit omdat je lever altijd een voorraad heeft aan losse aminozuren. Stel er is een bepaald soort aminozuur niet aanwezig maar wel nodig om een eiwit te maken dan haalt hij het uit de voorraad van de lever. Daarnaast kan je lichaam ook nog eens eiwitten recyclen. Je lichaam is elke dag bezig om nieuw eiwit op te bouwen en oud eiwit af te breken. Het afgebroken eiwit komt in je spijsverteringskanaal en deze kunnen weer opnieuw opgenomen worden door je darmen en dan gaat het proces weer opnieuw door dat je lijf ze weer opbreekt tot losse aminozuren. Als het dus gaat om het verkrijgen van spiermassa is de eiwitbron niet relevant maar WEL dat de juiste aminozuren worden gegeten. Fruit=0,5-2 gram eiwit per 100 gram. Groente=1-11 gram eiwit per 100 gram Peulvruchten en noten nog meer. Het klopt inderdaad dat eiwitten dus heel belangrijk zijn. Eiwitten functioneren namelijk als bouwstof voor weefsels zoals spier/huid/ bot, zenuw, bloedweefsel en opbouw nieuwe cellen. Het is een bouwstof voor hormonen, ontgifting, antioxidantwerking, stikstofleverancier en energie. MAAR als je veel fruit, groenten, kiemen, noten, zaden, zeewieren, pitten aangevuld met peulvruchten, paddenstoelen en daar voldoende van eet dan krijg je voldoende eiwitten binnen en zal het voor je gezondheid (maar ook voor het klimaat en dierenleed)  0.8 gram eiwit per lichaamsgewicht is wat de WHO adviseert. Dit is ongeveer 10% van je eiwitten uit je voeding.

Ben je ziek, oud of sporter dan is het gouden woord eiwitten, eiwitten, eiwitten. Je hoeft t maar te googlen en het wordt als de oplossing van zoveel problemen gezien. Maar…. Je lijf heeft juist dan veel meer fruit en groente nodig dan dierlijke eiwitten. Als sporter zal je calorie inname automatisch ook veel hoger zijn vandaar dat je eiwit inname daardoor automatisch ook omhoog gaat en je niet bang hoeft te zijn voor eiwit tekorten zoals ze je laten geloven. Als je dus volop wil bloeien, groeien en optimaal wil presteren kies dan een voedingspatroon met heel veel fruit, donkergroene bladgroente, kiemen, groene groenten aangevuld met alle overige groente, (pseudo)volkoren granen, zaden, zoete aardappelen, peulvruchten, zeegroenten,zeekraal algen en kiemen. Fruit en groente zijn cruciaal voor het voorkomen van ziektes Net zo belangrijk om de gifstoffen in vlees, eieren en zuivel te minderen of te vermijden (eventueel in je proces proces beginnen met goede kwaliteit te kiezen van deze producten waardoor er zo min mogelijk gifstoffen in zitten).